ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

O πύργος του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνης Κορώνειας, απέναντι από την έξοδο ενός οδικού άξονα, ο οποίος διασχίζοντας το βουνό του Χορτιάτη συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με το νότιο βραχίονα της Εγνατίας οδού.

Χτίστηκε τον 14ο αιώνα, αν και κατά μία άλλη εκδοχή είναι παλαιότερος, της εποχής του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (10ος αι.). Τα μορφολογικά στοιχεία συνηγορούν στην απόρριψη της εκδοχής αυτής, είναι άγνωστο όμως το αν απηχεί την ύπαρξη παλαιότερου κτίσματος στην ίδια θέση, όντως του 10ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η λίμνη και συνεκδοχικά ο πύργος και το χωριό, πήραν το όνομα τους όταν αφιερώθηκαν στο συγκεκριμένο άγιο από το συνονόματό του αυτοκράτορα Βασίλειο Α’ το Μακεδόνα. (9οςαι)
Λέγεται πως στράτευμά του με τον ίδιο επικεφαλής, διέβη χωρίς να το γνωρίζει την παγωμένη λίμνη το χειμώνα, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Όταν ο βασιλιάς αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που διέτρεξαν και διασώθηκαν, ευχαρίστησε το Θεό και τον προστάτη άγιο του.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Το μνημείο υπέστη πολλές φθορές τα νεώτερα χρόνια. Η πιο σοβαρή ζημιά προκλήθηκε με το σεισμό του 1978, όταν κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της ανωδομής.

Την περίοδο 2007-2008 έγιναν εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες που περιλάμβαναν και ανακατασκευή τμημάτων του πύργου με χρήση οικοδομικού υλικού παρόμοιου με το αρχικό.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Συνολικά, οι ήπιες παρεμβάσεις πέτυχαν την εξασφάλιση από περαιτέρω καταστροφή των σωζόμενων τμημάτων του πύργου, τη διατήρηση της ιστορικής και αρχαιολογικής αυθεντικότητάς του, καθώς και την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα στο ευρύ κοινό.

Για περισσότερα, δείτε την έρευνά μας: 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΥΡΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κείμενο, Ιωάννα Μπάκα, φωτογραφίες, Λέφκος Λάμπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *