ΣΚΥΛΟΣ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !

Ο σκύλος είναι κατά βάση κατοικίδιο, θηλαστικό, σαρκοφάγο ζώο, το οποίο το ένα τρίτο των οικογενειών παγκοσμίως έχει έναν στην ιδιοκτησία του. Το κατοικίδιο αυτό διατηρεί την οικογένεια πιο υγιή καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις παιδικές αλλεργίες κατά δεκαπέντε τοις εκατό. Επιπλέον έχει την δυνατότητα να “θεραπεύει” την άσχημη διάθεση, καθώς αντιλαμβάνεται τα ανθρώπινα συναισθήματα και αυτό γίνεται από το 1700 μ.Χ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ταινίες με σκύλους έχουν τόση μεγάλη απήχηση στο κοινό και είναι πηγή χρημάτων για τους παραγωγούς.

Θα χαρακτηριζόταν ως “αρχαίο” ζώο αφού ακόμα και στην Βίβλο αναφέρεται η ύπαρξή του δεκατέσσερις φορές. Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 525 εκατομμύρια σκύλοι σε όλο τον κόσμο και αυτοί χωρίζονται στις 339 ράτσες που είναι αναγνωρισμένες. Διαθέτουν πληθώρα συναισθημάτων και όχι μόνο τα βασικά όπως χαρά, λύπη, αλλά νιώθουν και ζήλια, απαισιοδοξία, αισιοδοξία και άλλα πολλά. Οπότε και το κούνημα της ουράς που λέγεται πως συμβολίζει την χαρά, δεν είναι απαραίτητα μόνο αυτό. Μπορεί να αντικατοπτρίζει φοβίες, ανασφάλεια ακόμα και επιθετικότητα. Η όσφρηση και η ακοή του είναι κατά 10.000 μέχρι 100.000 φορές ισχυρότερη από του ανθρώπου και μπορούν να εντοπίσουν κάποιον ήχο σε έξι εκατοστά του δευτερολέπτου. Για αυτό και πολλές φορές οι αστυνομικοί, τους έχουν σαν βοηθούς για να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία όταν πρόκειται για κάποια δύσκολη έρευνα.

Έχουν κοινά με τους ανθρώπους και το πιο περίεργο που αξίζει να αναφερθεί είναι πως έχουν και αυτοί μοναδικό αποτύπωμα, μόνο που δεν βρίσκεται στα δάχτυλα όπως των ανθρώπων αλλά στη μύτη τους. Επίσης βλέπουν όνειρα συχνά και τα χρώματα που βλέπουν δεν είναι μόνο μαύρο και άσπρο. Μπορούν να δουν κάθε χρώμα αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό από τον άνθρωπο. Καταλαβαίνουν τη σημασία εξήντα με εκατό λέξεων που του αναφέρει το αφεντικό του συχνά και αρκετές φορές όταν έχει το λεγόμενο “ένοχο ύφος” δεν είναι γιατί έκανε κάτι άλλα επειδή το αφεντικό του τον μάλωσε.

Ο μέσος όρος ζωής τους υπολογίζεται στα δεκάξι χρόνια. Βέβαια αυτό αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου καθώς τα μεγαλόσωμα ζούνε κοντά στα δεκατέσσερα χρόνια ενώ τα μικρόσωμα κοντά στα δεκαοκτώ. Τα αδέσποτα ζούνε μόλις δέκα χρόνια περίπου καθώς έρχονται αντιμέτωπα με αμέτρητους κινδύνους στην καθημερινότητά τους. Κάποιες από τις επικίνδυνες αρρώστιες όπου μπορούν να τα οδηγήσουν στο θάνατο αλλά και να κολλήσουν και τον άνθρωπο είναι ενδεικτικά, η λύσσα, η λεϊσμανίαση, η λεπτοσπείρωση. Ωστόσο όμως με την κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση δεν διαθέτουν απολύτως κανένα κίνδυνο.

Για το EOE Photos,

Κείμενο, Μαρία Ζωγράφου
Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *