Η ΣΕΛΗΝΗ

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού. Λέγεται επίσης και «Φεγγάρι» στη δημοτική γλώσσα, λιγότερο επίσημα ή ποιητικά. Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή είναι και το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα. Εξαιτίας αυτής της εγγύτητας, η Σελήνη ασκεί ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη (παλιρροϊκή αλληλεπίδραση), προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Οι Έλληνες φιλόσοφοι γενικότερα γνώριζαν πάρα πολλά για τη σελήνη και ασχολήθηκαν πολύ μαζί της. Ο Θαλής, που θεωρείται ο πατέρας της Ελληνικής και παγκόσμιας φιλοσοφίας ήταν ο πρώτος που είπε ότι η Σελήνη λαμβάνει το φως από τον Ήλιο αλλά και ο πρώτος που υπολόγισε τη διάμετρο αλλά και τη τροχιά της.

Η Σελήνη κινείται συνεχώς γύρω από την Γη. Η κίνησή της είναι κυκλική και χρειάζεται 27 ημέρες για να κάνει μία πλήρη περιστροφή.

Κατά τη διάρκεια της κάθε περιστροφής, φαίνεται από διαφορετικά σημεία της Γης.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Ειδικοί πιστεύουν ότι η Σελήνη εμφανίζεται μόνο το βράδυ, επειδή τότε φαίνεται πιο έντονα στον νυχτερινό, σκοτεινό ουρανό. Μία φορά, όμως, στις τέσσερις εβδομάδες, όταν βρίσκεται στο σημείο εκείνο του ουρανού που είμαστε εμείς, μπορούμε να την δούμε και την ημέρα.

Δείτε την  έρευνα του ΕΟΕ και τις απόψεις ειδικών στο βίντεο παρακάτω 

http://eoechannel.org/patise-o-anthropos-sti-selini/

Κείμενο: Ιωάννα Μπάκα

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπουγούνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *