Πύργος Τριγωνίου – Άνω Πόλη

Οι εικόνες αυτές αποτελούν τα πιο σημαντικά σημεία όταν γίνεται αναφορά στον Πύργος Τριγωνίου.  Βρίσκεται κοντά στην πρώτη πορτάρα από τα κάστρα που οχυρώνουν την Άνω Πόλη. Είναι από τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, καθώς έχει στο πιάτο ολόκληρη την πόλη, αγναντεύοντας τον Θερμαϊκό, παρατηρώντας τον κόσμο από ψηλά και τα γραφικά σπιτάκια που είναι χτισμένα εκεί κάνουν το μέρος κάπως πιο μοντέρνο. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό φωτογράφων και τουριστών καθώς σε καθημερινή βάση υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία που τους ξεναγούν στο μέρος αυτό.

Ο Πύργος Τριγωνίου υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε περίπου το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα μ.Χ, κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής, για αυτό ονομάζονται και Βυζαντινά τείχη. Χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο και πύργος πυροβολικού, καθώς στο σημείο αυτό γίνονταν συχνά επιθέσεις από εχθρικά στρατόπεδα. Υπάρχει η θεωρία πως το όνομα “Πύργος Τριγωνίου” είναι λανθασμένο και πως το πραγματικό του όνομα είναι Πύργος της Αλύσεως. Την Οθωμανική εποχή ήταν γνωστός με δύο ονόματα. Ως πύργος της αλυσίδας και Ζωσμένος Πύργος ή Τζιντζιρλή – Κουλέ και Κουσακλή – Κουλέ αντίστοιχα όπως τα έλεγαν οι Τούρκοι. Το όνομα Πύργος Τριγωνίου προέκυψε από την τριγωνική κάτοψη που είχε. Μέχρι πρόσφατα ένας επισκέπτης είχε την ευκαιρία να απολαύσει μόνο την εξωτερική θέα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να μπει στο εσωτερικό του πύργου. Από τον Δεκέμβριο του 2017 κατάφερε να γίνει προσβάσιμο.

Το σημείο αυτό, εκτός από τουρίστες, είναι και μέρος συνάντησης τοπικών κατοίκων κάθε ηλικίας, καθώς το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό και μπορεί να κάνει το μυαλό να ταξιδεύει. Συνιστάται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ορισμένες φορές πραγματοποιούνται και αμέτρητες εκδηλώσεις. Τριγύρω, όμως υπάρχουν και αρκετές καφετέριες και ταβερνούλες όπου μπορεί να απολαύσει κανείς τον καφέ και το φαγητό του σε συνδυασμό με αυτή τη θέα.

Για το EOE Photos,

Κείμενο, Μαρία Ζωγράφου
Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *