ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ GRAFFITI ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και καλύτερα δείγματα graffiti και μάλιστα σε μεγάλες επιφάνειες και πολυσύχναστα, κεντρικά μέρη. Πλέον οι καλλιτέχνες του δρόμου δεν κρύβονται, αλλά δουλεύουν μεθοδικά στο φως της ημέρας και πολύ συχνά πάνω σε σκαλωσιές.
Οι αντιδράσεις του κόσμου παραπάνω από θετικές, σχεδόν εγκωμιαστικές –ακόμα και από τους αρχικά δύσπιστους- διψάνε για χρώμα και ζωντάνια που θα αντικαταστήσει το γκρίζο αστικό τοπίο και τη μιζέρια που αυτό κουβαλάει.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Στη Θεσσαλονίκη ήταν εξ αρχής στοχευμένες δημιουργίες σε προσόψεις συνήθως κρατικών κτιρίων. Τα έργα είναι εντυπωσιακά, αλλά δεν είναι αυθόρμητα. Δεν εμπεριέχουν κανένα πολιτικό μήνυμα ούτε έστω το «ξέσπασμα» κάποιου που πνίγεται από την κρίση. Και οι δημιουργοί τους δεν επιδιώκουν να βγάλουν τη γλώσσα σε κανέναν. Τα έργα γίνονται με τη στήριξη κρατικών οργανισμών ή κοινωφελών συλλόγων και εντάσσονται σε οργανωμένες καμπάνιες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Και είναι αυτό κακό; Φυσικά, όχι. Για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση, οι  περισσότερες τοιχογραφίες  στη Θεσσαλονίκη μεταφέρουν σοβαρά κοινωνικά μηνύματα που είναι πάντοτε κρίσιμο να υπενθυμίζονται. Έχουν αισθητική και προφανώς είναι προτιμότερα από έναν γκρίζο τοίχο. Ακόμη όμως και αν περνάνε κάποιο μήνυμα;

Δείτε το τηλεοπτικό μας ρεπορτάζ για τα graffiti:

GRAFFITI: ΤΕΧΝΗ Ή ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ;

Κείμενο, Ιωάννα Μπάκα, Φωτογραφίες, Λέφκος Λάμπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *