ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ

Τα κτίσματα που  βρίσκονται στους κήπους αποτελούν δείγμα της λεγόμενης φανταστικής αρχιτεκτονικής. Ο όρος χρησιμοποιείται για τα κτίσματα με πλήρη ελευθερία στη σύνθεση και το συνδυασμό των υλικών και η κατασκευή τους αποδίδεται σε ανώνυμους τεχνίτες που χαρακτηρίζονται από μια ποιητική διάθεση με παντελή έλλειψη πρακτικότητας στις κατασκευές του. Ο όρος δεν είναι πάντα αποδεκτός από την ιστορία της αρχιτεκτονικής και δεν έχει σαφή όρια και συνήθως την τεχνική αυτήν την κατατάσσουν στη λαϊκή αρχιτεκτονική.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να εξηγούν την ονομασία του πάρκου. Η μόνη ιστορική εξήγηση της ύπαρξής τους είναι ότι κτίστηκαν για να κοσμήσουν το πίσω μέρος του Νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου.

Τα κτίρια αυτά, που σε κάποιους θυμίζουν τα δημιουργήματα του Γκαουντί στο πάρκο Γκουέλ της Βαρκελώνης, θεωρείται ότι αποτελούν ένα μοναδικό ολοκληρωμένο δημιούργημα του αρχιτεκτονικού ρεύματος της φανταστικής αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Για τους κήπους του Πασά ωστόσο, και καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων, έχουν ακουστεί πολλά και διαδίδονται αστικοί μύθοι, στο άκουσμα των οποίων πολλοί… ανατριχιάζουν.

Δείτε τα καλά κρυμμένα μυστικά από την έρευνα που έκανε ο ΕΟΕ  ….

http://eoechannel.org/oi-khpoi-tou-pasa/

Κείμενο: Ιωάννα Μπάκα, Φωτογραφίες: Λέφκος Λάμπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *