ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ

Το Νεκροταφείο Βογόμιλων Νέας Χαλκηδόνας βρίσκεται στη Νέα Χαλκηδόνα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γιαννιτσών. Από τον 10ο αι. η περιοχή αυτή ονομαζόταν Δρογουβίτεια, από το σλαβικό φύλο των Δραγουβιτών. Το 1988 ανακηρύχθηκε διατηρητέο αρχαιολογικό μνημείο. 

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Ο Βογομιλισμός έχει κοινά στοιχεία με το κίνημα των Παυλικιανών και των Γνωστικιστών. Στη διδασκαλία τους κήρυτταν ότι  ο ορατός, υλικός κόσμος κυβερνάται από τον Σατανά. Απέρριπταν την ιεραρχία της διοικούσας Εκκλησίας, δεν αποδέχονταν τα εκκλησιαστικά μυστήρια, τη βάφτιση, τη Θεία Ευχαριστία και θεωρούσαν εσφαλμένη την απόδοση τιμών στις ιερές εικόνες, στον σταυρό και τα ιερά λείψανα, τα οποία θεωρούσαν ειδωλολατρία. Δεν πίστευαν στους Αγίους και τα δόγματα περί Αειπαρθένου και Θεοτόκου της μητέρας του Ιησού Χριστού. Απέρριπταν γενικά αυτά που θεωρούσαν ως κοσμική και εκκλησιαστική εξουσία, καθώς πίστευαν ότι έχουν ανθρώπινη προέλευση, αρνούμενοι την πληρωμή φόρων και τη συμμετοχή στον πόλεμο. Θεωρούσαν τους ναούς της επίσημης Εκκλησίας ως κατοικίες δαιμόνων. Καταδίκαζαν δραστηριότητες που έφερναν τον άνθρωπο κοντά στην ύλη, όπως η κρεοφαγία και η οινοποσία, και τηρούσαν αυστηρές νηστείες.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Σήμερα η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που βρίσκεται δίπλα του λειτουργεί μια φορά τον χρόνο, ενώ το εν λόγω νεκροταφείο έχει την ιδιαιτερότητα πως σ’ αυτό έχουν ταφεί πιστοί τριών δογμάτων: Βογόμιλοι, Ορθόδοξοι και Μουσουλμάνοι. 

Δείτε την έρευνα μας εδώ:

ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ ΕΠ.1 ΑΙΡΕΣΗ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ

Κείμενο, Ιωάννα Μπάκα, Φωτογραφίες, Βασίλης Αλμασίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *