Καβάλα : Το διαμάντι της Μακεδονίας

Μιάμιση με δύο ώρες απόσταση από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η μικρή αλλά και ταυτόχρονα μαγευτική πόλη της Καβάλας. Είναι βέβαια η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με την τελευταία απογραφή οι μόνιμοι κάτοικοί της άγγιζαν περίπου τους 54.000 . Επιπλέον μπορεί εύκολα να την επισκεφτεί και κάποιος που δεν έχει αυτοκίνητο στην ιδιοκτησία του, αφού ο σταθμός των ΚΤΕΛ είναι στο κέντρο της πόλης, που όλα όσα χρειάζεται κανείς να δει είναι εκεί. Έτσι οι επισκέπτες δεν θα ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα.

Είναι ιδανική κάθε εποχή του χρόνου καθώς οι θερμοκρασίες δεν έχουν μεγάλες μεταβολές και μπορεί να συνδυαστεί και η διασκέδαση αλλά και η μόρφωση με τα αρκετά μνημεία που υπάρχουν. Κάποια από αυτά είναι το υδραγωγείο της Καβάλας γνωστό και ως Καμάρες και το Φρούριο γνωστό ως κάστρο. Το υδραγωγείο αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου συστήματος ύδρευσης του τότε άνυδρου βράχου της Παναγίας, που ήταν κτισμένη η αρχαία και μεσαιωνική πόλη. Είχε μήκος 6.400 μέτρων και ανοιχτή ροή κάτι που δείχνει ότι λειτουργία του δε βασιζόταν σε αρχές συγκοινωνούντων δοχείων. Το κάστρο, που αν ανέβει κανείς σε αυτό κρατάει όλη την πόλη στα χέρια του, κτίστηκε για να αντισταθεί σε επιθέσεις με τόξα, βέλη, ξίφη. Για αυτό στα κατοπινά χρόνια δε μπορούσε να ανταποκριθεί στις νέες τεχνικές του πολέμου και είχε μικρή αμυντική ισχύ. Γι’ αυτούς τους λόγους και επειδή δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εξωτερικών επιθέσεων, από το 1700 και μετά έπαψε να αποτελεί αμυντικό κέντρο της περιοχής και έγινε τόπος εξορίας και φυλάκισης υπηκόων του τότε σουλτάνου.

Επίκεντρο της καθημερινής ζωής στην Καβάλα είναι η πλατεία Ελευθερίας. Το πιο θορυβώδες σημείο είναι ο πεζόδρομος της Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τα αμέτρητα μαγαζιά όπως καφετέριες και ταβέρνες. Εκεί κοντά βρίσκεται και το λιμάνι της Κεραμωτής όπου αν τυχόν κάποιος την επισκεφτεί τους καλοκαιρινούς μήνες έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε χρόνο μηδέν στο νησί της Θάσου. Ωστόσο δεν είναι αναγκαίο να πάει κανείς στη Θάσο για να απολαύσει τα αλμυρά νερά, καθώς λίγο πιο έξω από την Καβάλα υπάρχουν αρκετές ωραίες και καθαρές παραλίες όπως αυτή των Αμμόλοφων και της Νέας Πέραμου.

Για το EOE Photos,

Κείμενο, Μαρία Ζωγράφου
Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *