ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΣ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, στο  βορειοανατολικό τμήμα της αθωνικής χερσονήσου. Με το όνομα Εσφιγμένου υπήρχε ήδη ως μονή από το 10ο αιώνα. Είναι μια από τις 20 μονές του Αγίου Όρους, 18η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών .

Ερημώθηκε πολλές φορές από πειρατικές επιδρομές, αλλά απέκτησε σημαντική δύναμη μετά το 18ο αι. Για μικρό διάστημα υπήρξε Ηγούμενος τη μονής ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Η μονή Εσφιγμένου διέκοψε το 1972 κάθε σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι έκτοτε οι σχέσεις τους παραμένουν διαρρηγμένες παρά τις προσπάθειες προσέγγισης έχουν γίνει κατά καιρούς. Το 2005 το Συμβούλιο Επικρατείας αναγνώρισε ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα του Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα στις Καρυές και αποτελείται από μοναχούς, τους οποίους αναγνωρίζει και επίσημα η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Όρους, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο προς τους γνήσιους.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Η μονή κατοικείται σήμερα από πολυπληθή αδελφότητα μοναχών, η οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, όπου και υπάγονται οι Αγιορείτικες μονές. Η αναγνωρισμένη από τον Πατριάρχη και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους μοναχική αδελφότητα διαμένει προσωρινά στο Αντιπροσωπείο της μονής στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές.  

Δείτε το ντοκιμαντέρ μας για την Ιερά Μονή Εσφιγμένου από εδώ:

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ – ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Κείμενο, Ιωάννα Μπάκα, φωτογραφίες, Βασίλης Αλμασίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *