ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Είναι χτισμένο με κατεργασμένους και αργούς λίθους διαφόρων μεγεθών και πλίνθους, ενώ ως συνδετικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί ασβεστοκονίαμα. Το κανάλι ακολουθούσε τη διαδρομή Χορτιάτη-Καμάρα-Πανόραμα-Εξοχή-Άνω Πόλη. Το νερό συγκεντρωνόταν στη δεξαμενή της μονής Βλατάδων και από κει διανεμόταν στις βρύσες της πόλης.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Η ιστορία του υδραγωγείου αποτυπώνεται τόσο στις γραπτές πηγές όσο και στη σημερινή του τοιχοποιία. Η άποψη που στο παρελθόν έχει διατυπωθεί και επανειλημμένα αναπαραχθεί ότι στις τρεις οριζόντιες ζώνες της υδατογέφυρας διακρίνονται σήμερα τα διαδοχικά στρώματα τριών φάσεων της ζωής της, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της εποχής της τουρκοκρατίας, είναι απλοϊκή και σε καμία περίπτωση ορθή.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση και με τις ρυθμίσεις καταγραφής τους)

Οι οριζόντιες αυτές ζώνες χαρακτηρίζονται, όπως και το υπόλοιπο κτίσμα, η κάθε μια από την ύπαρξη διαφορετικών φάσεων και επισκευών. Είναι χαρακτηριστικό ότι διακρίνονται ίχνη τόξων της ρωμαϊκής και της παλαιοχριστιανικής περιόδου που έχουν κλείσει, ενώ τα υπάρχοντα σήμερα τόξα φαίνεται ότι είναι της μεσοβυζαντινής περιόδου, γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή εικόνα του υδραγωγείου διαφέρει αισθητά από την αρχική.

Μπορείτε να δείτε και το βίντεο της έρευνας μας στο υδραγωγείο και από εδώ 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Κείμενο, Ιωάννα Μπάκα, Φωτογραφίες, Λέφκος Λάμπρου και Πρόδρομος Κοφσανίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *