Η Ξάνθη και η Παλιά Πόλη

Αμέσως μετά την πόλη της Καβάλας, βρίσκεται η παραδοσιακή Ξάνθη. Ανήκει στη περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για το πως προέκυψε το όνομά της υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη, πως έτσι ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και η δεύτερη, πως προέρχεται από μία αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή. Επίσης η Ξάνθη είναι μια πολυπολιτισμική πόλη καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό κυρίως Μουσουλμάνων (αλλά και άλλων θρησκειών και πολιτισμών) ως μόνιμους κατοίκους από το 1923, που υπογράφτηκε η συνθήκη της Λωζάνης.

Το σημείο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, όπου βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της, είναι χτισμένη σε ύψωμα και μαγεύει με αυτή τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της όχι μόνο τους επισκέπτες άλλα και τους μόνιμους κατοίκους της. Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης θα θαυμάσει κανείς τα αριστοτεχνικά οικήματα της θρησκείας, της παιδείας και της τέχνης. Πλατείες μικρές που θυμίζουν αλλοτινές εποχές, κτίσματα που αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Όλα αφήνουν την αίσθηση του πλούτου και της όμορφης ζωής που πέρασαν όσοι έζησαν εδώ τα περασμένα χρόνια. Το περπάτημα στην Παλιά Πόλη απαιτεί αρκετό χρόνο για να απολαύσει κανείς το μεγαλείο της ομορφιάς του χώρου. Το 1829 κατόπιν δύο σεισμών είχε καταστραφεί αλλά το 1830 άρχισε να ξαναχτίζεται. Πέρασε περίοδο ακμής από τη μέση του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στον τομέα του καπνεμπορίου καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού απασχολούταν με αυτό. Οι καπνέμποροι τότε θεωρούνταν οι μεγαλοαστοί της εποχής καθώς κατοικούσαν σε αρχοντικά και είχαν στην ιδιοκτησία τους ιππήλατα αμάξια, θυρωρούς, και τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από σπουδαίους τεχνίτες της Ευρώπης.

Οι καλύτεροι μήνες ώστε να την επισκεφτεί κανείς είναι όταν πραγματοποιούνται πολιτιστικά δρώμενα. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι “ Η Γιορτή της Παλιάς Πόλης” που γίνεται τον Σεπτέμβριο, Το “ Φεστιβάλ Ξάνθη” τον Απρίλιο και “ Η Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής” τον Ιούνιο. Δεν πρέπει να παραληφθεί βέβαια και το περίφημο “ Καρναβάλι της Ξάνθης” που διοργανώνεται Φεβρουάριο ή Μάρτιο και είναι από τα πιο διάσημα της χώρας.

Για το EOE Photos,

Κείμενο, Μαρία Ζωγράφου
Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *