Γάτα, μια τίγρης στο σπίτι μας!

Η γάτα είναι ένα οικόσιτο ζώο που ανήκει στην κατηγορία των αιλουροειδών και είναι κατά βάση σαρκοφάγο. Είναι ένα ζώο που κάποιος είτε το λατρεύει, είτε το μισεί. Ορισμένοι διακρίνουν ζεστασιά στο βλέμμα της, που επιθυμεί να δεχτεί απλόχερα αγάπη και χάδια. Δεν είναι και λίγοι όμως που τις θεωρούν ύπουλες και κακές, καθώς πιστεύουν πως θέλουν το κακό των ανθρώπων.

Ισχύουν και οι δύο εκδοχές με βάση το περιβάλλον της. Αν από μικρή έχει μεγαλώσει σε σπίτι μαζί με ανθρώπους δημιουργεί φιλικό χαρακτήρα. Αντίθετα οι περισσότερες που έχουν ζήσει στο δρόμο φοβούνται τους ανθρώπους και πολλές φορές γίνονται επιθετικές απέναντί τους. Αν βέβαια κάποια γάτα υιοθετηθεί μπορεί στην αρχή να είναι τρομαγμένη αλλά στη συνέχεια αποκτάει εμπιστοσύνη απέναντι στον άνθρωπο. Είναι γνωστότερη ως κατοικίδιο και μάλιστα πιο δημοφιλή από τον σκύλο, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο αριθμός των γατών αγγίζει τα  88 εκατομμύρια ενώ των σκύλων τα 74 εκατομμύρια. Λόγω του μικρού τους μεγέθους δεν επιφυλάσσει πολλές αρρώστιες ώστε να βλάψει τον άνθρωπο. Μόνο το γρατζούνισμα είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και σπανιότερα την προσβολή από λύσσα και επίσης σπάνια το σοβαρό τραυματισμό των ανθρώπων από γρατσούνισμα στα μάτια. Πιο πιθανό είναι να μπορεί να ειδοποιήσει και να προστατέψει τον άνθρωπο με κάποιον τρόπο όταν πλησιάζει σεισμός καθώς τον νιώθουν δέκα με δεκαπέντε λεπτά πριν από αυτόν.

Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται στα 14-20 χρόνια, εφόσον είναι οικόσιτη, καθώς οι αδέσποτες έρχονται αντιμέτωπες με περισσότερους κινδύνους και τα χρόνια που ζούνε μειώνονται κατακόρυφα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση μάχονται με τα άλλα ζώα, συχνά για τη διεκδίκηση του θηλυκού ή και για άλλες αιτίες, που είναι επακόλουθο στο να πάθουν κάποιο ατύχημα. Είναι ευκολότερο να αρρωστήσουν από κάποια σοβαρή ασθένεια με όλη τη βρομιά που υπάρχει στους εξωτερικούς παράγοντες. Βέβαια έχουν γερή κράση και για αυτό αποκαλούνται “Εφτάψυχες” καθώς μπορούν να επιβιώσουν μετά από 320 μέτρα πτώσης στο έδαφος.

Μπορεί να φαίνονται διαφορετικές από τους ανθρώπους άλλα κατά 90% το μυαλό τους είναι ίδιο. Οι γάτες δείχνουν πολλές φορές στοργή για τους ανθρώπινους συντρόφους τους, ιδιαίτερα αν τις αγαπούν και τις φροντίζουν από πολύ μικρή ηλικία. Ένας τρόπος έκφρασης της οικειότητας και της ζεστασιάς της γάτας με τον άνθρωπο είναι το χαρακτηριστικό “γουργούρισμα” που παράγουν.

Για το EOE Photos,

Κείμενο, Μαρία Ζωγράφου
Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *