ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΤΥΜΦΗ

Η Τύμφη,  στα 2.497 μέτρα, ανήκει στην επαρχία Ζαγορίου της Ηπείρου. Ο ορεινός της όγκος είναι σχεδόν όλος άδενδρος και με απόκρημνες πλαγιές. Υψώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη . Ο Στράβων στο Ζ Βιβλίο αναφέρει την Τύμφη ως όρος της Παραυαίας ή Παρωραίας!

Το Eoe Photos ταξίδεψε μέχρι εκεί και φέρνει σε σας μια περιγραφή της ανάβασης γεμάτη ζωντάνια και παραστατικότητα, συνοδευόμενη από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό!

Από το μικρό Πάπιγκο πήραμε το εθνικό μονοπάτι Ο3 που οδηγεί στην Τύμφη, στο καταφύγιο της Αστράκας. Η διαδρομή είναι πολύ καλά ιχνηλατημένη και δεν υπάρχει κίνδυνος κάποιος να χαθεί. Σε πολλά σημεία και ιδιαίτερα όσο ανεβαίνουμε υψόμετρο, η κλίση της πλαγιάς γίνεται όλο και πιο απότομη. Συνεπώς, προτείνεται ο ορειβάτης να έχει μαζί του τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ειδικά παπούτσια με τρακτερωτή σόλα και μπατόν. Το βουνό είναι άδενδρο και ξερό, οπότε καλό είναι να προστεθεί στον εξοπλισμό και ένα καπέλο για προστασία από τον ήλιο. Καθόλη τη διαδρομή υπάρχουν ειδικά κιόσκια για στάση και ξεκούραση, τα οποία έχουν και τρεχούμενο νερό από τις πηγές της Τύμφης.

Η συνολική διαδρομή από το Πάπιγκο μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας είναι περίπου 3 με 3.5 ώρες, εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση και τα διαλείματα των ορειβατών. Η Δρακόλιμνη με το υπέροχο αλπικό τοπίο απέχει 1 ώρα και 15 λεπτά από το καταφύγιο. Από το καταφύγιο της Αστράκας μπορεί κανείς να προσεγγίσει τις κορυφές της Τύμφης, Γκαμήλα Ι και Γκαμήλα ΙΙ. 

Για το EOE Photos,

Κείμενο/ Φωτογραφία, Ιωάννα Παπαμιχαήλ
Υπεύθυνη EOE Lab

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *