Περιήγηση στα γραφικά Ασπρόγεια της Φλώρινας

  Το πρώτο βράδυ στα γραφικά Ασπρόγεια Φλώρινας πέρασε με παρέα ντόπιων στο συνοικιακό καφενείο. Καθώς οι ξένοι και οι επισκέπτες είναι σπάνιο φαινόμενο για το χωριό, τα ξαφνιασμένα και γεμάτα ενδιαφέρον βλέμματα δεν έλειψαν. Η φιλοξενία ήταν ζεστή, όπως θα περίμενε κανείς. Με λίγο τσίπουρο και μεζέ, οι κάτοικοι μας διηγήθηκαν τοπικούς  μύθους και ιστορικά γεγονότα που μοιάζουν βγαλμένα από βιβλίο.

  

  Αρχικά, όσον αφορά το νεκροταφείο των Γιγάντων στην περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν Ζουπάνι, βρέθηκαν πολλά οστά πριν από περίπου 25 χρόνια. Κρανία, πλευρά κ.α. βρέθηκαν σπασμένα και πεταμένα στο έδαφος ή χωμένα στο χώμα, από χρυσοθήρες. Αν και οι πρώτοι τάφοι ανοίχτηκαν την δεκαετία του ’70, πλέον δεν υπάρχουν, τα κόκκαλα αυτά, που μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπων ύψους 2,5 μέτρων ή και παραπάνω. Όλα αυτά μεταφέρθηκαν από τα άγρια ζώα, αφού η αρχαιολογική υπηρεσία δεν είχε καμία ανάμειξη και συνεπώς δεν τα περισυνέλλεξε. Οι μύθοι που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά μιλούν γι’ αυτούς τους γιγαντόσωμους ανθρώπους, που λόγω του υπερβολικού τους ύψους και βάρους δυσκολεύονταν ακόμη και να σηκωθούν, όταν έπεφταν στο έδαφος. Γύρω δεν υπάρχει παλιός οικισμός, αλλά κάποιες διάσπαρτες καλύβες. Η ιστορία λέει πως υπήρχε ένα χωριό εκεί πέρα. Φυσικά, οι πηγές είναι περιορισμένες και πολλές απ’ αυτές έχουν καταστραφεί από λάθος. Σήμερα, η πραγματικότητα μπερδεύεται με τον μύθο και η ιστορία αλλάζει, καθώς μεταφέρεται από στόμα σε στόμα.

  Για τους χρυσοθήρες δεν βγήκαν πολλές πληροφορίες «στο τραπέζι». Βέβαια, υπάρχουν διηγήσεις  από τους ίδιους και τους φίλους τους για ολόκληρα κιβώτια με χρυσές λίρες. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να ‘ναι και απλό καύχημα των ανθρώπων. Κανείς δεν γνωρίζει την αλήθεια, απ’ όσο λένε τουλάχιστον.

 

  Το όνομα του χωριού Στρέμπενο (ή Στρέμπενα) έχει κι αυτό διφορούμενη ιστορία. Απ’ την μία πλευρά πιστεύεται πως η ρίζα του είναι βουλγάρικη και σημαίνει ασημοχώρι ή ασημένιο ύψωμα. Ο λόγος; Άγνωστος. Μια άλλη εκδοχή λέει πως το όνομα προέρχεται από την Ελληνική γλώσσα και σημαίνει η Τρίτη κορυφή!

  Στο κομμάτι του μύθου, οι ιστορίες που είχαν να διηγηθούν ήταν πολλές. Στα παλιά χρόνια λέγεται πως οι γυναίκες γνώριζαν ξόρκια και με αυτά γιάτρευαν τις ασθένειες. Όταν για παράδειγμα, ένα παιδί είχε νοσήσει, επειδή γδάρθηκε από άγριο ζώο, μια γριά του χωριού το κύλησε σε ένα σταυροδρόμι κι εκείνο έγινε καλά. Ο πιο γνωστός και μαγευτικός μύθος του χωριού είναι αυτός για τις Σνουβέλες. Αυτές ήταν 3 φαντάσματα, αερικά, που όταν γέμιζε το φεγγάρι, χορεύοντας το κατέβαζαν στη γη.

  Σίγουρα, πέρα από τους μύθους, αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι το φυσικό του κάλλος και το ιστορικό του υπόβαθρο. Πολλοί από τους μεγάλους Μακεδονομάχους κατάγονταν από τα Ασπρόγεια, όπως ο Γρηγόρης Βαϊνάς. Και οι κάτοικοι του Λεχόβου όμως έπαιξαν σπουδαίο ρόλο κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, προστατεύοντας τις γύρω περιοχές. Στην Φλώρινα, υπάρχει και η λευκή λίμνη, εκεί που λέγεται πως ξαπόσταινε ο Παύλος Μελάς, για να ξεδιψάσει. Και ο γνωστός από διηγήσεις Καπετάν Καραβαγγέλης είχε έντονη σχέση με την περιοχή. Πιστεύεται όμως πως δεν μιλούσε τα Ελληνικά, αλλά μια άλλη γλώσσα, ένα κράμα Βουλγάρικων, Σέρβικων και άλλων σλαβικών γλωσσών, ώστε να μην γίνονται φανερές οι συνεννοήσεις από τους Τούρκους!. Δεν είναι σπάνιο και το φαινόμενο να αλλάξει απλώς η κατάληξη μιας ελληνικής λέξης, για να θεωρηθεί πως ανήκει σε αυτό το ιδίωμα.

  Η ζωή στο χωριό δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Τον χειμώνα, πολλοί γυρνούν στο χωριό, από Γερμανία και άλλες χώρες μόνο και μόνο για το τσίπουρο. Το καλοκαίρι οι επισκέπτες είναι περισσότεροι, οι μόνιμοι κάτοικοι όμως είναι λιγοστοί και κυρίως μεγάλης ηλικίας.

  Τέλος, η συμβολή του Αρκτούρου για την προστασία της καφέ αρκούδας της Πίνδου είναι μεγάλη. Με την βοήθεια πομπών και άλλων μεθόδων, βοήθησε ώστε το είδος να μην εξαφανιστεί, την στιγμή που μόνο 80 καφέ αρκούδες είχαν απομείνει στην Ελλάδα.

Για το EOE Photos,

Φωτογραφία/Κείμενο, Μακάκη Χρυσούλα
Δημοσιογράφος, Υπεύθυνη EOE Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *